OM ALE VIKINGAGÅRD

Byalaget

  • Ale Vikingagård är en ideell förening med inriktning på vikingatida historia, reenactment och återskapande, och går under namnet Byalaget.
    Byalaget är en samling med historieintresserade med vikingatida inriktning. Vi klär oss i återskapade kläder från vikingatid och har evenemang så som ting, marknader, bovecka och marknadsresor. Vi har även vikingafighting, bågskytte, örtträdgård, hantverk och naturstigar.
    Största händelsen på året är då vi sparkar igång marknadssäsongen med våran vikingatida vårmarknad, som äger rum i anslutning till Valborg varje år - Ale Vikingamarknad.

    Gården är öppen för allmänheten att promenera och besöka, men långhuset är stängt då vi inte är på plats. Vikingaföreningen och Byalaget välkomnar alltid nyfikna och nya medlemmar med historiskt och vikingatida intresse.
    Vi hyr även ut gården till bröllop, större fester, filminspelningar eller företagsevent.
    Kontakta oss gärna för mer information.

    Om långhuset.
  • Ale vikingagård är en rekonstruerad gårdsbebyggelse från vikingatiden. Den ligger i anslutning till E45 söder om Älvängen i Ale kommun, Västra Götalandslän. Huvudobjektet i gården är det stora långhuset.

  • Gården ligger direkt invid Göta älv, några mil norr om Göteborg. Göta älv har sedan urminnes tider varit en viktig förbindelselänk mellan Vänern och Kattegatt. I Ale kommun, i vilken gården ligger, finns en stor mängd fornlämningar från järnåldern och vikingatiden, men även från andra tidsperioder. Många nedgrävda skatter har också påträffats i området vilket kan tyda på att det också funnits en rikare samhällsklass. Många föremål från vikingatiden, bland annat svärd och yxor, hör till fynden.


  • Vid rekonstruktionen av vikingagården har man utgått från "Fugledegården" som är en stormansgård vilken påträffats vid arkeologiska utgrävningar vid sjön Tissø på västra Själland, Danmark. Med utgångspunkt från resterna efter denna gård har man i Ale försökt återskapa en rikare bondes boendemiljö under vikingatiden. Liksom andra rekonstruktioner som vilar på enbart arkeologiska fynd finns stora frågetecken om detaljerna i konstruktionen. Genom jämförelse med andra fynd från vikingatiden kan man däremot skapa en trovärdig miljö som ger en bild av en dåtida rikemannagård.


  • Uppförandet av husen påbörjades 2001. Långhuset är 17 meter långt med en största bredd på ca sju meter.

    Ale vikingagård anses i dag som ett av de främsta rekonstruerade exemplen på en stormannagård från vikingatiden. Den drevs i kommunal regi fram till 2015. Sedan 2016 har verksamheten bedrivits av den ideella föreningen Ale vikingagård, Byalaget